Webhotellin valinnan vaikeus | Sanamaakari
Tarvitsetko uudet nettisivut tai haluatko päivittää olemassaolevat sivusi? Sanamaakari auttaa nopeasti ja edullisesti.
nettisivut, nettisivujen suunnittelu, websivut, webbisivut, uudet kotisivut, uudet nettisivut, kotisivut, sivut pienyrittäjälle, kotisivujen suunnittelu
994
post-template-default,single,single-post,postid-994,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Webhotellin valinnan vaikeus

webhotellin valinnan vaikeus

Webhotellin valinnan vaikeus

Jokainen oman osoitteen alla olevaa nettisivustoa tai blogia haluava tarvitsee webhotellin.
Webhotelli on parkkipaikka, jossa oma sivusto sijaitsee.

Webhotellia kannattaa ajatella vähän kuin huoneistona tai talona, jonka vuokraa. Oma sivusto tai blogi on huoneen sisustus eli sivuston ulkonäkö on kuin seinien värit ja lattian materiaali. Vastaavasti nettisivujen tekninen puoli on sitten vähän kuin sen suunnittelua minkälainen sohva tai lipasto minnekin sijoittuu.

Jos haluaa sivustonsa osoitteeksi esim. maijameikalainen.fi tai mattiameikalainen.net, on hankittava webhotelli, eli vuokrattava asunto. Oman osoitteen hankkimisesta olen kirjoittanut aiemmin täällä.

Jos ei halua tiettyä omaa osoitetta, webhotellia ei tarvitse erikseen hankkia, vaan sivusto sijaitsee sivustopalvelun hoivissa. Ilmaisia sivustopalveluita on vaikkapa Blogger, WordPress.com tai Weebly. Näiden kohdalla osoiterivi sisältää sivustopalvelun nimen, vaikkapa maijameikalainen.wordpress.com.
Silloin sivustoa voi miettiä sukulaisen luona ilmaiseksi asumisena: olet toisen kämpässä, mutta saat sisustaa kuitenkin oman maun mukaan.

Mistä sen oikean webhotellin löytää?

Webhotelleja tarjoavia yrityksiä on moneen makuun, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin.

Asiaan kannattaa suhtautua vähän kuin kumppanin etsintään: haussa on luotettava, kunnollinen ja ystävällinen webhotellisuhde. Eikä se saisi jättää vaikean hetken iskiessä ja viedä tuhkiakin pesästä.

Maallikon, tai vähän enemmän osaavankin on vaikea nähdä selkeitä eroja eri webhotellien kesken. Webhotellipalveluita tarjoavat yritykset eivät läheskään aina kerro tarjoamiensa palveluiden sisältöä siten, että vertailu olisi helppoa.

Jotta asia olisi vielä haasteellisempaa, eri webhotellit tarjoavat erilaisia paketteja, joiden vertaileminen on jälleen aikamoinen urakka. Usein halvimmat paketit sisältävät vain minimin, kalleimmat paketit vastaavasti toimivat isonkin yrityksen tarpeisiin hyvin.

Jos apuna ei ole nettisivujen tekijää tai osaajaa ja webhotelliostoksilla ollaan ihan omin voimin, kannattaa vertailuja tehdessä miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • Sisältyykö webhotellin tarjoamaan pakettiin tietokanta? Halvimpiin paketteihin ei välttämättä sisälly.
 • Mahdollisuus Installatronin käyttöön on suureksi avuksi sivustoa tehdessä – helpottaa tietokannan asennusta.
 • Kuinka paljon tilaa paketti tarjoaa? Jos sivustolla käytetään paljon valokuvia, tilaa tarvitaan enemmän kuin jos sivustolla on pelkkää tekstiä.
 • Millaisia liikennemääriä paketti tarjoaa? Jos sivustollasi tulee olemaan paljon kävijöitä, paketin tulee sisältää mahdollisuus suuriin kävijämääriin
 • Sisältyykö pakettiin sähköpostilaatikoita ja montako? Useimmat haluavat, että esim. oman yrityksen tai yhdistyksen sähköpostit ovat muotoa meikalainen@omayritykseni.fi.
 • Millainen asiakaspalvelu kuuluu pakettiin? Saatko apua 24/7 (ei taida toteutua missään webhotellissa…), ilmaiseksi vai maksullisesti, kuinka nopeasti webhotelli reagoi kysymyksiin tai ongelmiin? Miten saat yhteyden webhotelliin: sähköpostitse, maksullisen palvelunumeron vai Facebook-sivun kautta?
 • Jos nälkä kasvaa syödessä ja sivustoa haluaa kehittää laajemmaksi, onnistuuko lisäosien tai laajennusten teko – ja mitä sellainen maksaa?

Webhotellien vertailussa auttaa myös kilauttaa kaverille – kollegat, kaverit tai tuttavat osaavat kertoa omista webhotellikokemuksistaan. Myös sosiaalisen median kautta kannattaa kysellä mielipiteitä.

Mutta HUOM!

Koska jokaisen sivustotarpeet ovat yksilölliset, pelkkä ”mikä on hyvä webhotelli minulle?” ei välttämättä anna parasta vastausta.
Se mikä toimii hyvin Matilla ei välttämättä palvele Maijaa.

Eli sen sijaan kysymys kannattaa asettaa hiukan avattuna: ”Haluan nettisivut pienelle yritykselleni. Ei blogia, paljon kuvia, sähköpostiosoite kyllä saa olla”.

Jos käyttää sivujen suunnittelussa apuna nettisivujen tekijää, osaa hän myös usein kertoa kokemuksia erilaisista webhotelleista.

Webhotellin valinnan vaikeus on vain hyväksyttävä tosiasia eikä yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua ole. Mutta pelkkään hintaan tuijottaminen ei välttämättä myöskään ole järkevin valinta: Hinta ei kerro kaikkea, vaan oleellista on se, mitä kaikkea hintaan sisältyy.

5 Comments
 • Riko

  6.5.2016 at 08:29 Vastaa

  Hyvä vertailu webhotelleista ja hostingpalveluista löytyy Googlettamalla hostingpalvelu ja klikkaamalla toista hakutulosta heti Hostingpalvelu.fi:n alla tai sitten suoraan tästä linkistä: http://nettivertailut.com/hostingpalvelut/

  • admin

   6.5.2016 at 10:04 Vastaa

   Kiitti linkistä ja vinkistä!

 • Ville K

  18.6.2018 at 19:18 Vastaa

  Naulan kantaan tämä artikkeli! 🙂 Just kirjoitin samasta aiheesta ja keräsin hintatiedot suomalaisista webhotelleista (https://rahakone.fi/webhotelli-vertailu/). Tosi hassua, että vuonna 2018 kaikki webhotellit eivät edes sisällytä sähköpostiosoitetta pakettiin. Tosi outoa! Kiitos tästä artikkelista, hyviä vinkkejä!

 • Marja

  27.7.2021 at 14:06 Vastaa

  Kiitos paljon artikkelista! Tuskailin pitkään tämän aiheen kanssa. Pienyrittäjänä minulla on tarve nettisivuille, mutta muutama tuhat euroa olisi minulle hirveä raha laittaa nettisivuihin. Etsinpä siis pitkään sopivaa ratkaisua joka on kohtuu hintainen, helppo käyttää ja saisin sillä tehtyä oman näköiseni sivut. Päädyin itse lopulta webbinodeen ja olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Hinta ja laatu kohtaavat loistavasti. Itse löysin omaan päätöksentekooni lisätietoa täältä: https://verkkohelppi.com/parhaat-kotisivukoneet/

 • Tuomo

  2.11.2021 at 21:56 Vastaa

  Kiitos Helinä hyvin kirjoitetusta artikkelista!

  Hostingpalveluiden palveluiden sisältö ja tarjonta muuttuvat jatkuvasti. Tässä uudessa, juuri julkaistussa artikkelissa on vertailtu suomen parhaat!
  https://www.arvomedia.fi/paras-suomalainen-hostingpalvelu/

Post a Comment