Oman nettisivuosoitteen hankkiminen | Sanamaakari
Tarvitsetko uudet nettisivut tai haluatko päivittää olemassaolevat sivusi? Sanamaakari auttaa nopeasti ja edullisesti.
nettisivut, nettisivujen suunnittelu, websivut, webbisivut, uudet kotisivut, uudet nettisivut, kotisivut, sivut pienyrittäjälle, kotisivujen suunnittelu
972
post-template-default,single,single-post,postid-972,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Oman nettiosoitteen hankkiminen

Oman nettiosoitteen hankkiminen

Pitääkö jokaisella yrityksellä, yrittäjällä, poliitikolla tai yhdistyksellä olla, jos ei käytössä, niin ainakin varattuna oman/halutun nimen mukainen nettiosoite?

Törmäsin uutiseen nettisivuosoitteisiin liittyen. Amerikkalaisen presidenttikisaan lähteneen poliitikon kohdalla joku muu oli jo ehtinyt rekisteröidä (oletettavasti tarkoituksella) henkilön nimeen liittyvän osoitteen, mutta suostui sitten myymään sen vaatimattomalla 100 000 dollarin summalla presidenttiehdokkaalle. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Suomessa näitä osoiteongelmia on tainnut olla joitakin jo 1990-2000 –lukujen taitteesta lähtien eri poliitikoilla. Yritin kaivella netin kätköistä uutisia, mutta ei heti ainakaan löytynyt esimerkkejä. Muistelen, että jollakin poliitikolla (olikohan Matti Vanhanen) oli käynyt niin, että haluttu .fi –päätteinen osoite oli jonkun toisen käytössä ja hänen kohdallaan sivut hankittiin sitten .net –päätteellä.

Unohdetaan tässä vaiheessa se, miten moni poliitikko pykää pystyyn sivut vain vaaleja varten, ja keskitytään siihen, miten tärkeää (ja onko tärkeää?) olisi osata ennakoida oman osoitteen tarvetta. Oli siis kyseessä poliitikko tai vaikkapa yritys, yrittäjä tai yhdistys.

Onhan toki epäreilua olettaa, että Matti tai Maija Meikäläinen jo nuorena tietäisi tai tajuaisi pyrkivänsä aikuisena politiikkaan tai perustavansa yrityksen nimellään. Saati sitten, että osaisi ajatella jotain niinkin kaukaista ja abstraktia kuin nettisivuja ja niiden osoitetta.

Jos oma nimi on harvinainen, on epätodennäköistä, että kukaan osaa, ehtii tai tajuaa rekisteröidä osoitetta ennen kuin itse päättää sen tehdä.

Mutta onhan se mahdollista. Wikipediasta löytyy lista kalleimmista myydyistä nettisivuosoitteista, jotka siis joku on tajunnut rekisteröidä itselleen ajoissa ja saanut sitten muhkealla summalla myytyä ne ”oikealle” omistajalle.

Wikipedian lista on tokikin suureksi osaksi Ameriikan manteretta koskevia osoitteita, mutta on Suomessakin mahdollista rekisteröidä osoite itselleen ja tienata sen myynnillä. Ei ehkä samassa mittakaavassa kuin isossa maailmassa, mutta jotain kuitenkin.

Enemmän ongelmana ovatkin ulkomaiset vaanijat, jotka haluavat rahastaa sivuosoitteensa uudistamisen unohtaneita. Kyseessä on puhtaasti bisnes – jos olemassa olevalla sivulla on liikennettä, oletettavaa on, että sivulle sijoitetut mainokset tuottavat ainakin jotain uudelle omistajalle.

Ainakin .fi –päätteisten osoitteiden kohdalla Viestintävirasto muistuttelee osoitteen vanhentumisesta ajoissa ja usein.
.net ja –com –päätteisten sivujenkin osalta tulee ainakin yksi muistutus vanhentumisesta, omasta webhotellista riippuen voi tulla useampikin. Tai webhotellin palveluun saattaa kuulua osoitteen uudistaminen automaattisesti.

Miten siis ennakoida jos ei tajua ennakoida? Ja onko tämä sellainen asia, jota tarvitsee sen enempää ajatella?

Ehkä järkevin toimintatapa on esim. poliitikon kohdalla muistaa nettisivuosoiteasia siinä vaiheessa kun alkaa pohtia ehdokkuuttaan – silloin nimi ja naama eivät ole vielä laajasti esillä ja oman osoitteen saaminen onnistunee helposti.

Uuden yrityksen, yhdistyksen tai yrittäjän kohdalla pitänee vain toivoa, että oma nimiyhdistelmä (oli se omasta nimestä tai yrityksen nimestä johdettu) olisi vielä vapaa siinä vaiheessa kun yritys- tai yhdistystoiminnan aloittaminen on ajankohtaista.

Osoitteen voi siis hankkia vain ns. talteen. Silloin sen voi sijoittaa webhotellissa ns. domainparkkiin, jolloin se on turvassa ja tallessa muutaman kympin vuosimaksulla. Sitten sen voi ottaa käyttöön jos ja kun tulee tarvis.

Kaikissa tapauksissa ei kuitenkaan ehkä kannata jäädä odottelemaan kovin pitkäksi aikaa sivuasian kanssa – joku voi ehtiä napata juuri itselle sopivan omaetunimi@sukunimeni.fi –osoitteen nenän edestä.

No Comments

Post a Comment