Omista osoitteesi | Sanamaakari
Tarvitsetko uudet nettisivut tai haluatko päivittää olemassaolevat sivusi? Sanamaakari auttaa nopeasti ja edullisesti.
nettisivut, nettisivujen suunnittelu, websivut, webbisivut, uudet kotisivut, uudet nettisivut, kotisivut, sivut pienyrittäjälle, kotisivujen suunnittelu
1027
post-template-default,single,single-post,postid-1027,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on

Omista osoitteesi

omista osoitteesi

Omista osoitteesi

Jokaisella nettisivulla on oltava osoite, sehän on loogista. Ja noin 99,9997 % tapauksista osoite kertoo kenestä tai mistä on kyse. On toki niitäkin, jotka haluavat antaa mielikuvituksen lentää ja valitsevat nimeksi jotain aivan muuta kuin sen keitä ovat, mitä tekevät tai mitä myyvät.

Osoite hankitaan useimmiten samalla kertaa kun omalle sivustolle hankitaan webhotelli. Jotkut tosin ostavat osoitteita talteen varmuudeksi tai olettaen voivansa hyödyntää niitä joskus vaikkapa myymällä (mietipä esim. jos olisi ollut aikoinaan fiksu ja hankkinut omistukseensa osoitteita kuten nokia.com, pizza.com tai finnair.fi…).

Useat suomalaiset yrittäjät, yritykset tai yhdistykset valitsevat osoitteensa päätteksi .fi. Se kertoo, että kyseessä on suomalainen taho.
fi –pääte maksaa kuitenkin jonkin verran, joten jotkut ottavat ilmaisen .net tai .com –päätteen.

Kaikki nämä toimivat yhtä hyvin, mutta muista hankintavaiheessa varmistaa, että riippumatta minkä osoitteen hankitkin, osoite tulee omaan omistukseesi.

Usein nettisivuja tekevät yritykset hoitavat kaiken valmiiksi ns. avaimet käteen –periaatteella. Niin Sanamaakarikin. Tämä tarkoittaa, että asiakkaan haluama osoite sekä sivuston tarvitsema webhotelli hankitaan asiakkaan puolesta.

Jo tässä vaiheessa on mahdollista määritellä osoitteen (ja webhotellin) omistaja.

Asian voi myös hoitaa niin, että sivujen valmistuttua ja asiakkaan maksettua laskun omistus siirretään asiakkaalle.
Aina ei näin kuitenkaan käy.

Ja silloin saatetaan olla ongelmissa.

Esim. nettisivut tekee joku tuttavan tuttava, joka hoitaa kaiken valmiiksi ja sitten sattuu jossakin vaiheessa vaikkapa sairastumaan tai kuolemaan.

Tai yritys hankkii osoitteen itselleen, mutta haluaa pitää asiakkaasta kiinni ja sitoo tämän itseensä ylläpitosopimuksella sekä sillä, että he hoitavat kaiken asiakkaan puolesta ja koko asia on heillä ”hoidossa ja turvassa” eikä asiakkaan tarvitse vaivata asialla päätään. Useimmille tämä kuulostaa helpoimmalta vaihtoehdolta. Jos ongelmia yrityksen kanssa tulee, voi kuitenkin olla hankala äänestää jaloillaan kun osoite ei olekaan omassa omistuksessa. Silloin voi joutua olemaan kiinni huonosti palvelevassa ja ehkä kalliiksikin muodostuvassa palveluntarjoajassa.

Kun osoite ei ole itsellä omistuksessa, riskinä voi olla, että sivuille tehdään mitä vain, ne ajetaan alas tai ne lakkaavat toimimasta.

Tällaiset tapaukset ovat onneksi harvinaisia, mutta mahdollisia. Esim. nettisivujen tekijän kuoltua perikunta omistaa sivun osoitteen ja vaikka sillä ei ole välttämättä tietoa asiasta tai mitään kiinnostusta sivujen osalta, pitää nettisivujen ”oikean” omistajan itse alkaa selvittää miten osoite saataisiin omaan omistukseen.
(Vinkki – .fi –päätteisissä osoitteissa Viestintävirasto on oikea osoite auttamaan asiassa eteenpäin ja muiden osoitteiden kohdalta webhotelli, jossa sijaitsee).

Kaikki mahdollinen selvittely ja lisätyö saadaan kuitenkin eliminoitua sillä, että sivusto alun perinkin tulee omaan omistukseen!

Suunnitellessasi nettisivujen hankintaa varmista jo heti prosessin alussa nettisivuja toteuttavan kanssa siitä, miten omistuksen kanssa on tarkoitus toimia. Tämä koskee niin naapurin kumminkaiman veljenpoikaa kuin yritystäkin.

No Comments

Post a Comment