Sivuston hankkiminen ei vielä riitä | Sanamaakari
Tarvitsetko uudet nettisivut tai haluatko päivittää olemassaolevat sivusi? Sanamaakari auttaa nopeasti ja edullisesti.
sivusto, nettisivut, joomla, wordpress, päivitys, päivittäminen, ylläpito
21571
post-template-default,single,single-post,postid-21571,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on

Sivuston hankkiminen ei vielä riitä

Sivuston hankkiminen ei vielä riitä

Mikä ihana tunne, kun on vihdoin saanut uuden tai päivitetyn nettisivuston! Pitkäkin suunnittelu- ja pohdintaprosessi on tuottanut tuloksena oman näköisen, oloisen ja ah-niin-ihanan kokonaisuuden, jota kehtaa näytellä kyllä ja kaupoilla.

Nyt voi siis vihdoin unohtaa koko sivuston, sitä ei tarvitse enää ajatella ikinä koskaan milloinkaan ja voi rauhassa heittäytyä soffalle rauhassa nautiskelemaan ja syljeskelemään kattoon – sivuhan on nyt valmis, sille ei tarvitse enää tehdä ikinä mitään!

Sori, tarvitseepa. Sivuston hankkiminen ei vielä riitä, sitä on pidettävä myös yllä.

Tai ehkä täsmennys on paikallaan: jonkun täytyy tehdä asialle joskus jotain.

Riippuen siitä, miten sivusto on tehty, joku muukin voi olla vastuussa sivuston ylläpidosta.
Jos esim. sivuston on tuottanut yritys, joka on käyttänyt siinä omaa julkaisujärjestelmää, ylläpito on heidän vastuullaan. Jos sivusto on tuotettu ilmaisilla julkaisujärjestelmillä kuten esim. WordPress tai Joomla, niiden ylläpito on tärkeää jo pelkästään tietoturvasyistä.

Vain siinä tapauksessa, että olet halunnut sivut, jotka eivät koskaan muutu, sinne ei tule mitään uutta ikinä ja se on tehty HTML-koodilla, sivujen ylläpito ei ole täysin välttämätöntä. Harva kuitenkaan tällaisia sivuja enää haluaa tai tarvitsee, joten jotain asian eteen täytyy tehdä.

Varsinkin jos sivut on tehty WordPressillä tai Joomlalla, sivuja täytyy ylläpitää ihan puhtaasti siksi, että sivujen komponentteihin tulee jatkuvasti uudistuksia tai (tietoturva)päivityksiä. WordPress ja Joomla rakentuvat (yksinkertaistettuna) siten, että on olemassa peruspohja, johon sitten on melkeinpä pakko ottaa sovelluksia, joilla saadaan sivustolle kaikkea kivaa. Pelkkä peruspohja ei riitä kovin pitkälle, joten jos haluaa Facebook-syötettä, yhteydenottolomaketta tai spämminestoa, tarvitaan jokin lisäsovellus. Näitä vastaavasti tekee sitten kuka tahansa Maija tai Matti Meikäläinen ja niiden taso on jotain kammottavan vaarallisen ja erinomaisen upean väliltä. Ja näitä sovelluksia Maija tai Matti sitten päivittävät säännöllisen epäsäännöllisesti, mikä tarkoittaa, että jos sivullasi on Maijan tekemä sovellus X, sinun tulee päivittää se ajan tasalle kun tieto uudesta versiosta tulee. Koska päivittämätön sovellus on kuin avoinna oleva talon ovi, josta ilkeät krakkerit ryntäävät riemusta kirkuen sisään kun silmä välttää.

Myös peruspohjia päivitetään silloin tällöin ja nekin tulee pitää aina ajan tasalla, samasta syystä.

Jos olet itse tehnyt sivusi, muista siis tehdä kaikki tarvittavat päivitykset ja mielellään saman tien kun saat niistä tiedon. Jos olet ostanut sivusi firmasta, joka hoitaa ylläpidon, sinun ei tarvitse tällaisista päivityksistä välittää. Jos joku muu on tehnyt sivusi, mutta et ole hankkinut niille samalta taholta tai muualta ylläpitoa, muista hoitaa se itse – krakkeroidut tai kaadetut sivut voivat olla paitsi ärsyttävä ja hankala, myös oman toiminnan kannalta todella kallis asia: jos vaikkapa verkkokauppasi on kaatuneena pidemmän aikaa tai asiakastietoja joutuu vääriin käsiin.

Miten asia on hoidettu Sinun sivustosi osalta?

No Comments

Post a Comment