Nettisivuneuroosi | Sanamaakari
Tarvitsetko uudet nettisivut tai haluatko päivittää olemassaolevat sivusi? Sanamaakari auttaa nopeasti ja edullisesti.
nettisivut, nettisivujen suunnittelu, websivut, webbisivut, uudet kotisivut, uudet nettisivut, kotisivut, sivut pienyrittäjälle, kotisivujen suunnittelu
653
post-template-default,single,single-post,postid-653,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on

Nettisivuneuroosi

Nettisivuneuroosi

Omia sivuja suunnitteleva (yrittäjä tai yhdistys) joutuu heti idean saatuaan aikamoiseen suohon.
Jos itsellä ei ole aiempaa tietoa, taitoa tai kokemusta nettisivujen tekemisestä, on pohdittava miten sivuprosessinsa toteuttaa. Ja siten, että pysyy hermot kasassa, lompakko elossa ilman tekohengitystä ja suhteet kanssaihmisiin vielä siedettävinä.

sivutKun päätös sivujen hankinnasta on tehty, useimmiten seuraava askel on Google ja lisätiedon etsiminen. Hakusanat kotisivu/t, nettisivu/t, webbisivu/t, sivut yritykselle/yhdistykselle tuovat jo pitkän rivin erilaisia mainoksia ja muita linkkejä näkyviin.

Kuka, minäkö?

Ensin kannattaa päättää, tekeekö sivut itse vai hankkiiko apua. Tapoja tehdä tai teettää sivuja on useita: voi tehdä itse alusta alkaen kaiken, voi käyttää ohjelmia, joilla sivut tulee vähän kuin itsekseen tehdyksi tai voi ostaa sivujen teon joltakulta.

Se, minkä vaihtoehdon valitsee, riippunee siitä, kuinka paljon itse haluaa laitaa asiaan aikaa tai rahaa. Mikäänhän ei ole ilmaista: oma aikakin maksaa. Jos taas osaa, haluaa oppia ja tykkää tehdä itse, saa sivut aikaiseksi vähällä rahalla, vaikka aikaa siihen sitten meneekin.

Miten?

Sivujen pitää aina sijaita jossakin. Jos käyttää jotain ilmaisohjelmaa, voi sivusto silloin sijaita kyseisen ohjelman palvelimella (esim. minunfirmansivut/wordpress.org).

Jos taas haluaa jonkin tietyn oman osoitteen (vaikkapa minunfirmansivut.com), on ostettava webhotelli, jossa sivusto sitten pidetään.
Jos haluaa sivuston päätteeksi .fi – päätteen (minunfirmansivut.fi), maksaa fi-pääte vielä erikseen.

Useimmiten .net, .com tai .org – päätteet sisältyvät jo webhotellin hintoihin.

Kokonaan oma erillinen keskustelun aiheensa on se, kannattaako ja pitääkö esim. suomalaisella yrityksellä/yrittäjällä/yhdistyksellä olla osoitteena .fi –päätteinen osoite.

Webhotellien hinnat vaihtelevat suuresti, muutamasta eurosta kuukaudessa useampiin kymmeniin euroihin. Itselle parhaan vaihtoehdon löytää kyselemällä muiden kokemuksia tai vertailemalla firmojen tarjolla olevia paketteja. Tosin pakettien vertailu ei aina ole ihan yksinkertaista, sillä pakettien sisällöt voivat vaihdella suurestikin.

Sivut

Erilaisia sivujen tekoon tarkoitettuja ohjelmia on monenlaisia, niin suomen- kuin englanninkielisiä ohjelmia. On maksullisia ja on ilmaisia. Monella nettisivuyrityksellä on vielä täysin omat, itse kehitetyt ohjelmansa.

On ohjelmia, jotka rakentavat sivut omien tarpeiden mukaan ja on ohjelmia, joilla itse määritellään mitä sivuille tulee. Sivut voi tehdä alusta alkaen itse tai sitten valitsemalla valmiista pohjista itselle sopiva.

Ja jos asiasta haluaa oikein monimutkaisen, voi miettiä miten sivujen ulkonäön toteuttaa: itse, osana sivuston tekemistä, hankkii erillisen visuaalisen ehdotuksen esim. graafiselta suunnittelijalta tai tilaa sen osana sivupakettia joltakulta ulkopuoliselta.

Riippuen mitä ohjelmaa käytetään, sivuston ylläpito voi olla hyvin yksinkertaista tai vaatia hiukan vaivaa. Oleellista on, että on ymmärrys siitä, että sivuja kannattaa ja täytyy jonkun ylläpitää. Mikään ei anna niin surkeaa kuvaa yrityksestä/yhdistyksestä kuin sivut, joiden ulkonäkö on kymmenen vuoden takaa ja viimeinen ”ajankohtainen uutinen” kirjoitettu kahdeksan kuukautta sitten.

Hankalaa?

Ehkä, mutta helpoimmalla asiassa pääsee alkuun kun päättää, että tekeekö kaiken itse vai ostaako palvelun.

Itse tekemällä pääsee rahallisesti halvemmalla, mutta joutuu ottamaan selvää ja oppimaan asioita (eikä se ole välttämättä ollenkaan huono asia 🙂 ). Ja pitää tietenkin sitten olla valmis tekemään sivut.

Ostamalla sivut joutuu laittamaan riihikuivaa rahaa peliin, mutta vastaavasti säästää aikaa ja hermoja, kun joku muu tekee sen, mitä sinä haluat, sinun toiveittesi ja vaatimustesi mukaisesti.

No Comments

Post a Comment