ALV-angstia
Vaalien lähestyessä yhä useampi puolue ja poliitikko on korottamassa ääntään ALV-rajaan liittyen. Hyvä tietenkin, että asiasta puhutaan, mutta kunhan se ei sitten jäisi siihen. Eikä unohtuisi saman tien kun vaalit ovat ohi kuten niin monien vaalilupausten kohdalla tuppaa tapahtumaan.
Asiasta on toki puhuttu jo vuosia sitten (mm. kokoomuksen Jaskari kesällä 2013, perussuomalaisten lakialoite samalta vuodelta), mutta nyt kun äänien antamisen aika lähestyy, useampi poliitikko herää tähän(kin) asiaan.
Hesarissa lupaava otsikko ”Pienyrittäjien alv-raja on nousemassa” ei kuitenkaan pitänyt sisällään vielä mitään sellaista, minkä takia haluttaisi huikeita ilonpurskeloikkia harrastaa.
”Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että yrityksen alv:n alarajan nostaminen 8 500 eurosta 10 000 euroon on hallituksen valmistelussa ja se voidaan toteuttaa jo tämän hallituksen toimesta.”
Moinen korotus tuntuu lähinnä vitsiltä. Puolitoista tonnia on lähes yhtä tyhjän kanssa, muodollisuus.
Tosin, jos mitään muuta ei tule, kaipa se olisi parempi kuin ei mitään. Kunhan se ei myöskään johtaisi siihen, että sen jälkeen asia sopivasti unohdettaisiin eikä lähdettäisi työstämään tason korottamista oikeasti merkittävälle tasolle.
Sähköisessä versiossa Hesarin artikkelista puuttui oleellinen tieto siitä, että suurempaa korotusta ei voida toteuttaa, koska ”suurempi korotus vaatisi EU:n hyväksynnän, joten nykyinen hallitus ei kykene tekemään sitä”. Tosin artikkelissa oli myös tärkeä tieto Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Toivakan sanomana: ”En pysty vielä sanomaan, mihin summaan alaraja nostettaisiin. Se on asia, josta täytyy neuvotella”.
Verkkouutisissa Rinne totesi: ”Tämä on valmistelussa tällä hetkellä, että tämä voitaisiin toteuttaa” ja”–siitä ylöspäin päätökset vaativat eurooppalaista hyväksyntää ja se voi olla että tämän hallituksen aikana ei enää tätä kyetä tekemään”.
Avoimeksi jäi siis mikä on raja, jonka Suomen hallitus voisi päättää (ettei mene herne nenään EU:n puolella) ja mikä on raja, johon oikeasti tähdätään. Googlettamalla en ainakaan ihan heti löytänyt tähän vastausta. Voiko Suomi siis nostaa alarajaa vaikkapa 15 000 euroon? 20 000 euroon?
Ainakin poliitikkojen vastausten perusteella se näyttäisi olevan tuo 10 000 euroa. Mihin se sitten perustuukin onkin sitten vielä selvittämättä. Vähemmästäkin tulee ALV-angstia..
Hiukan kulmakarvoja kyllä kohottaa keskustapuolueen Honkosen joulukuussa 2014 tekemä ehdotus: ”Alv:n alarajan noston vaikutuksia ja toimivuutta voisi aluksi kokeilla alueellisesti.”
Eipä kuulosta kovinkaan reilulta – toimi alueella X, niin saat näin paljon etua, toimi alueella Y, mikään ei muutu. Miten päätettäisiin mikä alue on ansaitsevin? Jokainen poliitikko kun tietenkin ehdottaisi omaa, matalan työllisyyden ja rakennemuutoksen kourissa kärvistelevän oman paikkakuntansa olevan paras mahdollinen koelaboratorio. Mutta kun kaikkialla on niitä, joilla on tarvetta tälle muutokselle, ei alueellinen testi olisi missään tilanteessa tasapuolinen.
Yrittäjienkin kesken on sekalaista näkemystä siitä, mikä olisi paras ratkaisu.
Tämä johtunee luonnollisesti siitä, että yrittäjiä on erilaisia, eri aloilla, erilaista hommaa, eri tavoilla ja eri kokoonpanolla yrittäviä. Niin monta mielipidettä kuin todellisuuttakin.
Suomen Yrittäjien mukaan alaraja voisi olla nykyinen 8500€, mutta huojennusrajan tulisi nousta 50 000 euroon. Naisyrittäjät ja Suomen Pienyrittäjät puolestaan ajavat alarajan nostoa 50 000 euroon.
Nettikeskustelujen perusteella monelle mikro- ja pienyrittäjille oleellisinta lienee alarajan reipas nosto ja huojennusrajan poistaminen vaikkapa kokonaan. Joillekin taas huojennusraja voisi olla korkeampi, mutta alarajalla ei niin väliä.
Yhtä mieltä taitavat kaikki olla siitä, että muutos on tapahduttava, pikaisesti, ja järjestelmää tulee yksinkertaistaa.
Lisäksi harmoniassa ollaan siitä asiasta, että arvonlisäveroa alettaisiin maksaa vasta mikä-sitten-tuleekaan-olemaan –rajan ylittävältä osalta, eikä takautuvasti kuten nyt.
Vaaleihin on enää muutama kuukausi aikaa – saadaankohan ennen sitä jo tuo lupailtu muutos rajan nostosta 10 000 euroon vai jääkö se vaalikiireiden jalkoihin? Koska isompia korotuksia saataneen odottaa vielä vähän kauemmin.
Melkein tekisi mieli tässä lainata englanninkielistä neuvoa ”don’t hold your breath”.. saattaapi happi loppua..
No Comments