Päivitysten päivittelyä | Sanamaakari
Tarvitsetko uudet nettisivut tai haluatko päivittää olemassaolevat sivusi? Sanamaakari auttaa nopeasti ja edullisesti.
nettisivut, nettisivujen suunnittelu, websivut, webbisivut, uudet kotisivut, uudet nettisivut, kotisivut, sivut pienyrittäjälle, kotisivujen suunnittelu
677
post-template-default,single,single-post,postid-677,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0,select-theme-ver-3.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on

Päivitysten päivittelyä

Päivitysten päivittelyä

Törmäsin uutiseen yhdistyksen nettisivuista sekä niihin liittyvästä potentiaalisesta tietoturvaongelmasta.

Asiallinen artikkeli, jossa käsiteltiin tietoturva-asioita ja miten joillakin palveluntarjoajilla on ollut ongelmia tietoturvan kanssa.

Tietoturvasta muistuttaminen on ehdottomasti tärkeä asia, ei epäilystäkään, mutta yhtä tärkeä asia on keskustella nettisivujen päivittämisestä.

[su_quote cite=”YLE” url=”http://yle.fi/uutiset/yhdistys_yllattyi_nettisivuja_paasi_muuttamaan_helposti/7509117″]Hän törmäsi vain vähän aikaa sitten tapaukseen, jossa palveluntarjoaja möi nettisivut ja unohti mainita, ettei niitä aiota päivittää mitenkään.[/su_quote]

Tässä olisi ehkä kummankin osapuolen pitänyt olla tarkkana: palveluntarjoajan olisi pitänyt osata kertoa, mitä pakettiin kuuluu ja yhdistyksen olisi pitänyt tarkistaa, mitä tarjotaan.
Tosin tietoturva ei ehkä ole ensimmäinen asia, joka asiaa tarkemmin tuntemattomalle sivuja haluavalle tulee mieleen. Yleensä ajatellaan vain, että halutaan sivut, ei niinkään tekniikkaa sen takana.

Uutisessa oli kyse yhdistyksestä, mutta sama ongelma saattaa olla pienyrittäjillä/yrityksillä.
Kun sivut tilataan, on vasta keksitty se, että halutaan sivut.
Hyvällä tuurilla on mietitty, että miksi ne sivut halutaan.
Ja kun tehdään oikein hyvä pohjatyö, saatetaan olla löydetty sivuille jo osaava tekijäkin. Joku muu kuin naapurin Erkin kumminkaimanveljenpojankoiranulkoiluttajantäti. Tai no, voihan olla, että kyseinen henkilö on rautainen IT-guru kolmenkymmenen vuoden kokemuksella ja siten täysin oikean henkilö tekemään sivut, eli eipä mennä mollaamaan naapurin Erkin verkostoja…

Mutta se, mitä harvemmin mietitään etukäteen, on sivujen päivittäminen.
Niin teknisen puolen kuin sisällön osalta.
Kuka niistä on vastuussa?

webmasterUsein nettisivut hankitaan ajattelematta, että jonkun pitää oikeasti pitää niistä huolta. Tietoturvaan liittyvät tekniset päivitykset on tehtävä säännöllisesti ja on pidettävä huoli, että tiedot sivuilla ovat ajan tasalla. Joskus on ehkä hyvä käydä katsomassa, etteivät fontit ole vinossa ja kuvat näkyvät kuten pitää.

Mitä enemmän nettisivuja käytetään interaktiivisena viestintäkanavana, sitä tärkeämpää on, että kaikki pyörii kunnolla. Tosin mitä enemmän sivulla ollaan itse tekemässä vaikkapa some-päivityksiä, sitä todennäköisempää on, että omiin silmiin osuu mahdolliset ongelmat tai päivitysilmoitukset.

Jos on pienyrittäjä, homma kaatuu yleensä omaan niskaan, ellei sivuja osta joltain sellaiselta taholta, joka voi myös pitää huolta sivuista sisällöllisesti/teknisesti.
Vähänkään isommassa firmassa kannattaa miettiä, kenen vastuulle homma sysätään – jonkun pitää tietää missä mennään ja mitä tehdään.

Yhdistyksissä on hyvällä tuurilla erillinen webmaster, joka tietää mitä tekee sivujen osalta, milloin ja miksi. Aina tällaista henkilöä ei kuitenkaan jäsenistöstä löydy. Silloin voi käydä todellakin niin, että kukaan ei tajua, että sivut eivät itsekseen päivity.

Sitten ollaan tilanteessa, jossa on olemassa ehkä hienotkin sivut, joita kukaan ei päivitä, eikä kukaan pidä huolta tietoturvasta tai teknisistä päivityksistä.

Mikä siis neuvoksi hyväksi?

Kaikki lähtee siitä, että ymmärretään, että sivut nykyisin ovat harvoin enää täysin sellaisia, että mitään tietoja ei koskaan muuteta tai päivitetä. Mutta vaikka näin olisikin (eli sivut olisivat ns. käyntikortti, ei mitään muuteltavia tietoja), on jonkun oltava vastuussa siitä, että edes jollakin tavalla pidetään sivut ja niiden ylläpito mielessä.

Sivujen kohdalla on kuitenkin tehtävä jatkuvasti teknisiä päivityksiä; joko tulee uusia versioita ohjelmista tai tietoturvapäivityksiä.

HUOM! Kyse on harvoin mistään isosta työstä, sellaisesta, jossa tarvittaisiin Syvällistä Osaamista, neljää tuntia päivässä, väitöskirjaopintoja ja kahdeksan vuoden IT-kokemusta. Usein kyse on vain siitä, että käydään klikkaamassa ”päivitä” –nappia oikeassa kohdassa.

Eli yksinkertaisesti: kun hankitaan nettisivut, muistetaan myös se, että niitä ei jätetä täysin oman onnensa nojaan.

2 Comments
 • Joona

  18.12.2014 at 16:04 Vastaa

  Toi tollanen toiminta on kyllä niin vastuutonta. Ottaa päähän kaikki tollaset koijarit jotka on valmiita myymään ulostetta vaan saadakseen myynnin aikaseks.

  • admin

   18.12.2014 at 18:23 Vastaa

   Tämän(kin) takia annan aina sivujen valmistuttua asiakkaalle kirjalliset ohjeet päivittämiseen – eri asia toki on, kuinka moni muistaa päivitykset tehdä…

Post a Comment